Terre di Merino is een verhaal van drie Limburgse broers met Zuid-Italiaanse roots. Hun project ontstond uit liefde voor de grond en de tradities van hun voorvaderen en uit een enorme passie en verbondenheid voor hun cultureel erfgoed. Hun familie koestert en verzorgt al decennialang enkele olijfboomgaarden aan de rand van het Nationaal park van Gargano (Puglia). Deze olijfbomen worden volgens biologische principes onderhouden met aandacht voor de lokale biodiversiteit.

Hun liefde voor deze olijfboomgaard in Puglia ontstond reeds in hun kindertijd wanneer ze hun zomers als kind al spelend en ravottend door deze boomgaarden doorbrachten. De broers zorgden ervoor dat het verhaal van deze mooie olijfboomgaard bleef bestaan. De kleine olijfboomboer in Italië bestond immers al jaren niet meer. De marktprijzen stonden al enkele decennia onder druk en dat lokte veel mensen naar de toeristische sector. Zo bleven vele olijfbomen verweesd achter. Gelukkig waren de broers echte idealisten en bleven zij met veel liefde en passie deze olijfboomgaarden in de kijker zetten. Dit doen ze samen met de steun en ervaring van de oude garde in Italië.

Het verzorgen en oogsten van deze hoogstamolijfbomen vergt bijzonder veel tijd, arbeid, kennis en ervaring. In tegenstelling tot de hoogproductieve superintensieve plantages waar gemechaniseerde processen de dienst uitmaken, lenen deze hoogstambomen zich mede door de ligging bij uitstek tot de biologische productiemethode. De focus ligt hierbij op een agro-ecologische aanpak waarbij er veel aandacht wordt geschonken aan de draagkracht van de bomen en de bodem.

Zo werd de biologische certificering binnen gehaald en werd er een coöperatief landbouwmodel op poten gezet. Zo kan je olijfbomen adopteren en als eigenaar de olijfolie van jouw eigen bomen ontvangen.

Wil je hun biologische olijfolie graag zelf eens proberen en bestellen? Dat kan hier